Uczniowie klasy 7 i 8 z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „TRZYMAJ FORMĘ” podczas zajęć z techniki realizowali tematy związane ze zdrowym odżywianiem, na których poznali zasady bezpiecznej pracy w kuchni, źródła oraz funkcje witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Dowiedzieli się, jakie składniki znajdują się w żywności, poznali najważniejsze składniki mineralne niezbędne dla zdrowia. Doskonalili umiejętność czytania etykiet na produktach spożywczych. Poznali produkty spożywcze, które wpływają na zdrowy wygląd i myślenie, uczyli się komponować zdrową dietę dla ucznia. Omówione zostały również skutki uboczne złego odżywiania, poznali sposób odżywiania się różnych grup społecznych.
W ramach zajęć uczniowie wykonali piramidę zdrowia oraz komponowali talerz zdrowia. Uczniowie uczyli się wyszukiwać w różnych źródłach przepisów na zdrowe przekąski.
Opracowała: mgr Danuta Birk