Dieta każdego z nas powinna zaspakajać nasze dzienne zapotrzebowanie na białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Dlatego często wydaje nam się, że to co możemy znaleźć na półkach sklepowych jest dla nas zdrowe. Nic bardziej mylnego o czym przekonali się uczniowie klasy III gim., którzy 24 maja 2016r. wzięli udział w zajęciach warsztatowych pt.’’ Dokonuję mądrego wyboru już…w sklepie”. Podczas zajęć uczniowie na samym początku przypomnieli zasady zdrowego odżywiania się oraz wskazali na wartość piramidy żywienia. Następnie w sposób praktyczny uczyli się szukać ważnych dla nich jako konsumentów informacji na temat żywności na opakowaniach. Uczniowie sprawdzali i ważyli ile soli mieści się w małym opakowaniu ich ulubionych chipsów oraz ile cukru kryje się w znanym napoju owocowym przeznaczonym dla dzieci. Ilości te odnosili do ich dziennego zapotrzebowania. Podczas zajęć uczniowie oceniali również i porównywali ze sobą organoleptycznie sok kupiony w sklepie z sokiem wyciśniętym z owoców, jogurt gotowy z jogurtem wykonanym samodzielnie. Uczniowie klasy III gim dowiedzieli się, że wiele produktów, którymi zachwycamy się będąc w sklepie, sami w domu jesteśmy w stanie sobie przygotować a co najważniejsze możemy również decydować o tym, co w ogóle ma się w nich znaleźć. Potrzeba nam tylko przede wszystkim chęci. W czasie zajęć wspólnie oceniliśmy, że w czasie zakupów należy bardzo rozsądnie podejść do tak uwielbianych przez nas produktów żywnościowych, że warto obok daty ważności również sprawdzić czy produkt nie jest za bardzo przetworzony, czy na liście nie ma zbyt wielu substancji obco brzmiących, które stanowią dodatki do żywności niekoniecznie pozytywnie wpływające na nasz organizm.
Warsztaty były prowadzone przez p. Iwonę Nowak