Uczniowie klas II bu i III bu od 13 do 17 listopada 2023 r. brali udział w projekcie edukacyjnym pt. „Mali kucharze”.
Głównym celem projektu było:
- kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych,
- wdrażanie do jak największej samodzielności podczas przygotowywania posiłków.
Podczas trwania projektu uczniowie przygotowywali min. pyszne desery, babeczki, pizzę oraz placki serowe. Poznawali wszystkie etapy gotowania tych potraw oraz uczyli się, gdzie można wyszukiwać przepisy na smaczne dania i w jaki sposób korzystać z książki kucharskiej. W trakcie zajęć obsługiwali urządzenia kucenne: mikser, kuchenka i piekarnik. Jednak przede wszystkim pod czujnym okiem nauczyciela samodzielnie przygotowywali potrawy, które były nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe! Oczywiście najmilszym momentem była degustacja przygotowanych smakołyków na którą uczniowie czekali najbardziej. Było smacznie zdrowo i kolorowo.
Opracowała: Barbara Wojtkowiak