Poznajemy składniki pokarmowe w ramach realizacji programu „Trzymaj formę”

Uczniowie klasy 4a w ramach zajęć z przyrody przygotowali plakaty ze składnikami pokarmowymi poszczególnych produktów spożywczych. Poznali następujące zasady zdrowego odżywiania:

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo.
  3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii.
  4. Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko możesz zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
  5. Mięso spożywaj z umiarem.
  6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol.
  8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.

Plakaty uczniów zostały umieszczone na  gazetce szkolnej w celu przypomnienia i utrwalenia uczniom naszej szkoły składu poszczególnych produktów spożywczych.

Ważne jest, aby każdy z nas wiedział, co zawiera dany produkt spożywczy. W tym celu należy czytać etykiety na opakowaniach.😊

Oprac.: mgr Danuta Birk

Napisano w Aktualności

Opcje dostępności