Uczniowie klasy 4a w ramach zajęć z przyrody przygotowali plakaty ze składnikami pokarmowymi poszczególnych produktów spożywczych. Poznali następujące zasady zdrowego odżywiania:
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo.
- Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii.
- Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko możesz zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
- Mięso spożywaj z umiarem.
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
- Ograniczaj spożycie soli.
Plakaty uczniów zostały umieszczone na gazetce szkolnej w celu przypomnienia i utrwalenia uczniom naszej szkoły składu poszczególnych produktów spożywczych.
Ważne jest, aby każdy z nas wiedział, co zawiera dany produkt spożywczy. W tym celu należy czytać etykiety na opakowaniach.😊
Oprac.: mgr Danuta Birk