W roku szkolnym 2022/2023 r. uczniowie klasy 6au postawili sobie pytanie: „Czy zdrowe jedzenie może być smaczne?”. Odpowiedź przyniosła realizacja programu edukacyjnego „Smacznie, zdrowo, kolorowo”.
Uczniowie przy wsparciu nauczyciela przygotowali między innymi: dyniowe gofry, owsiankę z owocami, kolorowe deserki, sałatkę owocową, pożywną zupę gulaszową. Wykonane posiłki bogate w wartości odżywcze, okazały się smaczne. Efektami realizacji programu są: zwiększenie świadomości uczniów na temat zdrowego odżywiania, umiejętność dobierania odpowiednich produktów spożywczych i przygotowywania prostych, estetycznych posiłków. Ponadto uczniowie realizując program próbowali nowych smaków, zastępowali niezdrowe produkty, bardziej wartościowymi, bogatymi w witaminy. Nauczyli się dbać o higienę podczas przygotowywania posiłku.
mgr Monika Rosińska