Uczniowie klasy 8 cu w dniach od 8 do 26 listopada 2021 r. realizowali projekt edukacyjny „Sensorycznie się rozwijam”. Zgodnie z założeniami wykonywali zadania związane z doświadczaniem dotykowym, rozwijaniem sprawności małej motoryki. Uczniowie poznawali składniki i przepisy na masy plastyczno-sensoryczne. Mieli również okazję sprawdzić swoje umiejętności przy odmierzaniu potrzebnych składników do ich tworzenia. Zabawy manualne z masami pozwoliły uczniom na eksplorowanie różnych struktur, eksperymentowanie z barwnikami i kształtami. Najbardziej atrakcyjna okazała się ciecz nieniewtonowska, którą można było zgniatać jak plastelinę albo przelewać z ręki do ręki. Wśród mas, które uczniowie w czasie projektu przygotowali była masa solna, zimna porcelana, ciągliwy glut, sztuczny śnieg, domowa ciastolina.



Zachęcamy wszystkich do eksperymentowania z masami.
Przepis na udaną ciecz nieniewtonowską: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, ½ szklanki wody, barwnik spożywczy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i można rozpoczynać zabawę.
Opracowała: Małgorzata Banaczyk