W dniach 6 – 27 października 2023 r. uczniowie klasy 8bu, w trakcie zajęć rozwijających kreatywność, realizowali projekt edukacyjny „Smacznie i zdrowo”. Celem projektu było wzbogacanie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu zdrowego i właściwego odżywiania. Zgodnie z harmonogramem projektu w pierwszym tygodniu uczniowie mieli okazję wyjść do restauracji „FALA PARK”, gdzie zapoznali się z propozycjami zdrowych i smacznych dań z menu.
W następnych tygodniach uczestnicy poznali zasady zdrowego odżywiania, znaczenie owoców i warzyw dla zdrowia, nabyli umiejętności przygotowywania prostych i smacznych posiłków. Były to sok marchwiowo – jabłkowy, placki ziemniaczane, a na ostatnich zajęciach sałatka jarzynowa. Każde z przygotowanych dań było wykonane zgodnie z przepisem i instrukcją nauczyciela. Uczniowie mieli również możliwość utrwalić sobie umiejętności, obsługi urządzeń AGD tj. kuchenki elektrycznej i sokowirówki. Wykorzystali również różne przybory kuchenne zakupione w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.
Na podsumowanie każdy uczeń przygotował dla siebie książkę kulinarną z przepisami wykorzystanymi na zajęciach. Projekt był bardzo ciekawy i cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów, szczególnie, że na zakończenie każdych zajęć można było zjeść coś smacznego i zarazem zdrowego.
Opracowała: mgr Joanna Patrycja Kaźmierczak