Dnia 29 maja 2023 r. uczniowie z klas 1au, 1bu, 3bu, 1a, 2a, 3a i 5a wybrali się na wycieczkę do Poznania. Pierwszą atrakcją było Muzeum Czekolady, w którym dowiedzieliśmy się, jak wygląda proces produkcji czekolady oraz wzięliśmy udział w warsztatach „Tabliczka z koziołkami w czekoladzie”. Podczas spotkania każdy wykonał swoja własna tabliczkę czekolady, ozdabiając ją słodkimi przysmakami. Było bardzo słodko i wesoło!
Kolejną atrakcją była wizyta w Poznańskim Muzeum Pyry. Jest to bardzo ciekawe miejsce, w którym dowiedzieliśmy się, w jaki sposób i skąd przybyły do Polski pyry (ziemniaki), w jakich warunkach rosną i jak dawniej wyglądał proces ich wykopywania z ziemi, czyli tzw. „wykopki”. Wiemy już jakie zastosowanie miała kiedyś i nadal ma mąka ziemniaczana. Na koniec każdy zjadł przyprawiona własnoręcznie i upieczoną pyszną pyrę. Kończąc nasze spotkanie wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że pyry królują na naszych stołach w Wielkopolsce i każdy lubi zjadać je pod różną postacią.
Kolejnym odwiedzonym przez nas miejscem był Ogród Botaniczny w Poznaniu. Spacerując alejkami, mogliśmy podziwiać różne gatunki kwiatów, ziół i krzewów. Nauczyliśmy się wielu ciekawych nazw roślin oraz otrzymaliśmy wskazówki, jak je pielęgnować.
Na koniec zjedliśmy posiłek w naszej ulubionej restauracji i zadawoleni z głowami pełnymi nowej wiedzy i ciekawych wrażeń wróciliśmy do domu.
To była bardzo udana wycieczka, wszyscy zgodnie tak ją podsumowaliśmy!
Opracowała: mgr B. Walachowska